19.8.23 SIENIASIAA

Valitettavan usein marsuryhmissä on näkyvillä sieneen sairastuneita marsuja. No ei sekään vielä, kyllä sienen saa hoidettua. Mutta se että tahallaan sientä peitellään, sitä ei hoideta, käydään kuitenkin näyttelyissä jolloin se leviää sitten eteenpäin.

Surullista että on olemassa myös niitä kasvattajia jotka hoitavat vain osan eläimistä eli toisinsanoen peittelevät sientä. Kuitenkin on myös olemassa vastuuntuntoisia kasvattajia jotka aina uuden marsun tullessa marsulaan karanteevaavat ja hoidattamat uudet tulokkaat niin että sientä ei marsulaan pääse.

Sienen saa kyllä hoidettua aktiivisella hoidolla  ja tarkalla siivouksella/lääkityksellä.

 

SIENI-INFEKTIO eli silsa:

HUOMIO Käsittelethän sieni-infektion epäilyä/diagnoosin saanutta marsua aina kertakäyttöhanskoilla! Sieni on zonoosi eli tarttuu ihmiseen ja myös perheen muihin lemmikkieläimiin.

Sieni leviää itiöistä ilmateitse.

-hilsekasaumat tai -keot, erityisesti pään ja niskan alueella, jotka saattavat aiheuttaa kutinaa.
-kaljut ihoalueet, tavallisimmin pyöreähköinä läiskinä
-valkoiset hilseläikät, myös tummapigmenttisillä eläimillä
-valkoista korvien reunoissa
-hilseilevät tai karstaiset tassunpäälliset karvaisilla alueilla, iho saattaa punoittaa
-karvat saattavat harventua koko kehosta tai paikallisesti, tavallisimmin niskan ja hartioiden alueelta.

Jos huomaatte marsullanne joitakin näistä oireista, viekää eläimenne eläinlääkärille tutkittavaksi.

SIENEN HOITO ESIMERKKI:

KAIKKI saman talouden marsut tulee hoitaa, myös oireettomat. Sienen puhjetessa on ihminen ennättänyt levittämään itiöt jo muiden marsujen elintiloihin (esim jos marsuja useammissa häkeissä, huoneissa) tämän vuoksi hoitoa ei saa laiminlyödä. Hoitamattomat marsut jäävät silsan kantajiksi ja sieni puhkeaa uudelleen myöhemmin.

Hoidon ajaksi marsut voi asettaa pienempiin muovilaatikoihin jotta siivous on helpompaa tulevien 6 viikon hoitojakson aikana. Kuivikkeena hoidon aikana kannattaa käyttää sanomalehteä.

Kun peset marsun marsu tulee pestä kokonaan päätä ja kuonoa myöden. Muista myös korvalehtien sisäpuoli.

Pese samalla aina muovilaatikko ja ympäristö Virkon S liuoksella. Muista ympäristön siivouksessa muovilaatikon lisäksi huoneen kaikki pinnat myös katto! Omat vaatteet on syytä pistää pesuun jokaisen marsujen hoitokerran jälkeen.

Esimerkki:

Itrafungol lääke sisäisesti 0,5mg/kg syötetään päivittäin jaksoissa, shampoona pesuun Malaseb vet

viikko 1: lääke joka päivä + marsun pesu shampoolla x 2

viikko 2: väliviikko (ei lääkettä!) shampoolla x 2

viikko 3: lääke joka päivä + marsun pesu x2

viikko 4: väliviikko (ei lääkettä!) shampoo pesu x2

viikko 5: lääke joka päivä + pesu shampoolla x2

viikko 6: ei hoitotoimenpiteitä

viikko 7:ei hoitotoimenpiteitä, otetaan dermatofyyttiviljely (karva/hilse) ja odotetaan tuloksen saapumista 21 vrk. Jatka marsujen eristystä niin pitkään kun saat negatiivisen tuloksen laboratoriosta.

Kaikki kankaiset materiaalit tulee pestä yli 60 asteessa tai liottaa Virkon S-liuoksessa. Puiset, pahviset ym. huokoiset materiaalit tulee hävittää. Tarkemmat hoito-ohjeet saat eläinlääkäriltäsi.

17.10.22 KASVATUKSEN HAASTEITA

Tässä on taas ollut haasteita enemmän kun toivoisi. Ensin sheltie naaras sai yllättäen keskenmenon, synnytti hieman yli tiineyden puolivälin poikasensa, ilmeisesti kyse oli tiineysmyrkytyksestä. Tämän perään ehkä viikon päästä seuraava tiine sheltie marsu sai tiineysmyrkytyksen. Valitettavasti tilanne oli jo niin huono ettei mitään enää ollut tehtävissä. Sanontahan kuuluu ei kaksi ilman kolmatta, joten kolmas epäonnistunut poikue oli risteys naaraalla joka siis synnytti täysiaikaiset poikaset, mutta ei avannut kalvoja joten poikaset menehtyivät.

Tämän jälkeen on syntynyt onnistuneesti sheltie poikue, sekä lyhytkarvainen risteytyspoikue. Osa poikueista onnistuu kyllä ongelmitta, mutta osassa on suuria haasteita. Naaraiden menetys on aina niin harmillista. Mutta tätähän tämä kasvatus on. Toiveita, surua ja iloa. Pääosin kuitenkin sitä iloa <3

12.8.22 HOITOVÄLINEITÄ

Marsujen turkinhoitoon minulle on muodostunut muutamia helppoja suosikkeja, pehmeähkö pieni aitoharjasharja, kovempi kapea ”tupeerausharja” aitoharjaksella (kätevä jos on yhtään alkavaa takkua) tylppäkärkiset sakset sekä pienet kynsisakset. Näiden lisäksi aina harjatessa käytössä hoitosuihke, kuivaa karvaa ei saisi koskaan harjata ettei se katkeaisi ja märkä karva taas venyy. Eli kostutettu karva on aina paras. Toki jos turkkia ei halua kasvattaa näyttelykuntoon ei ole liijemmalti merkitystä onko karva  vaikkapa kuivaa. Kynsienleikkuussa lisänä käytän ns. trimmeriä jolla helppo viilailla kynnenpäät pyöreiksi ilman että olisi pelkoa leikata kynttä liian pitkältä saksilla. Lisäksi lopputulos on erittäin siisti.

23.7.22 MARSUTILAT

Meillä on rakennettu marsuille tilat kodinhoitohuoneeseen, varastohyllyistä modailtu asumukset. Toisena on iso aitaus olohuoneessa, jossa asustelee naaraslauma ja poikasia. Toisinaan on myös erillisiä häkkejä naaraille tai uroksille mikäli tarvetta.

Olohuoneen aitaus

Varmaan koskaan ei tule kuitenkaan täysin valmista häkkiratkaisujen osalta. Tällä hetkellä mietin koska olisi aikaa ja intoa purkaa koko kodinhoitohuoneen häkkiviritelmä, ja tehdä sinne joitakin muutoksia. Kuten tälläkin kerralla, käytön ”ongelmat” sai huomata vasta kun oli jo valmista. Esimerkiksi takaseinät levyttäisin ylös saakka, vaikka onkin häkin takana seinämateriaalina laattaa, niin silti jos irrallinen seinä ylettäisi täysin ylös saisi pohjalla olevan muovimaton viritettyä ihan ylös saakka ja olisi ensinnäkin esteettisemmän näköinen että helpompi pitää puhtaana. Projekti kuitenkin odottelee inspiraatiota ja tarvikkeita 🙂 Kuten kennolevyä, ja muovimattoa.

13.7.22 Ajatuksia marsuharrastuksesta

On tultu pitkälle siitä kun aloitin marsuharrastukseni. Olen saanut hankittua marsuilleni kasvatustoimintaan virallisen kasvattajanimen MINICANDY, saanut monia omia poikueita,  omia kasvatteja. Isoin merkkipaalu omassa kasvatuksessani on MINICANDY TAAVI texel uros, joka oli mukana ensimmäisessä kasvattaja katselmoinnissa, sekä turkinkasvatuksen ”näyttelypituusprojektissa”.

19.6.22 oli kesänäyttely Hattulassa jossa Taavi  Lene Kristensin arvostelemana sai sertin oli, BOB, sekä oli BIS 2. Tuolloin marsulla oli ikää 16kk ja turkki saavuttanut jo huomattavan pituuden. Koska turkinhoito ei ollut Taavi marsun lempipuuhaa ja nyytit olivat jo turhan painavat valtavasta turkista, pääsi Taavi ansaitulle ”eläkkeelle” näyttelytouhuista. Nykyään Taavi elää mukavaa marsunelämää lyhyessä turkissa.